Heeft Grolse Boys een penaltyfobie?

30 april 2018

Grolse Boys mag op de training wat extra aandacht besteden aan het nemen van strafschoppen, want het team doet zichzelf te kort door er zoveel teveel missen. Afgelopen zaterdag werd de derde strafschop op rij niet benut. Gelukkig ging wat later in de wedstrijd de vierde wel tegen de touwen, maar in de zware thuiswedstrijd tegen Oeken moet je die buitenkansjes altijd benutten. Oeken staat nu vierde en doet in principe mee in de nacompetitie en kan dus nog promoveren. Grolse Boys staat zesde, maar op flinke afstand.

Vergeleken met de laatste wedstrijd was de opstelling ongeveer gelijk, alleen waren Mark Le Roux en Pascal Brockotter niet inzetbaar en namen Onur Balci en Amir Haziri hun posities prima over. Verder was nu Sebastijan van Beugen weer eens de keeper in plaats van Barry Janssen. Al in de eerste minuut leek het mis te gaan bij de thuisploeg, want Oeken scoorde. Gelukkig floot de goed leidende scheidsrechter op advies van grensrechter Jaap Jansen voor buitenspel.

Net als de vorige week stond Grolse Boys flink onder druk, maar de verdediging was onder leiding van de sterk spelende Daan Schuurmans vrij goed georganiseerd. In de 20e minuut kreeg de roodwitte combinatie haar eerste kans. Een slechte uittrap van de keeper van Oeken kwam bij Michel Overbeek terecht, die direct Zouhair Chahboune aanspeelde, maar deze bleef niet koelbloedig genoeg, want hij speelde de bal te gemakkelijk in de handen van de keeper.

Tien minuten later kreeg de thuisploeg zijn grootste kans. Kenan Kukic werd binnen het strafschopgebied hard in de rug geduwd, waardoor de scheidsrechter een strafschop gaf. Deze werd echter door Kevin Nuchter te zacht ingeschoten, waardoor de keeper van Oeken de bal tot een hoekschop kon verwerken. Wat later kreeg Oeken een vrije trap op de rand van het strafschopgebied, maar nu kon Sebastijan prima redding brengen. Ook een misverstand tussen Onur en Sebastijan werd door Oeken niet omgezet in een doelpunt.

Alles bij elkaar was in de eerste helft Oeken sterker, maar had Grolse Boys toch voor kunnen staan als het de penalty had benut. Na de rust, met een ongewijzigde opstelling, was er meer sprake van een gelijk opgaande wedstrijd. Alleen wist Oeken haar kansen nu beter te benutten. Al vrij snel na rust brak Grolse Boys via een lange bal van Onur op Zouhair uit en kwam deze alleen voor de keeper van Oeken, maar deze bracht redding via een overtreding, die hem wel een gele kaart opleverde. De verkregen vrije trap ging echter ruim over.

Direct daarna ging een hoge voorzet over de verdediging van Grolse Boys naar een vrijstaande speler van Oeken heen. Deze bleef rustig en kon de 0-1 op het scorebord brengen. Wat later werd de moegestreden Amir Haziri gewisseld voor Menno ten Have. Met nog een kwartier te spelen kwam Lars de Keijzer Ramon Janssen vervangen. Dat mocht echter niet baten. Want onder druk raakte Daan Schuurmans de bal totaal verkeerd, waardoor Sebastijan het nakijken had en het dus 0-2 werd.

De wedstrijd leek toen gespeeld, maar vijf minuten voor tijd werd het toch nog spannend toen een zware overtreding op Kenan binnen de 16 weer een penalty opleverde. Deze werd door Zouhair wel benut en werd het 1-2. Grolse Boys wilde er nog een gelijkspel proberen uit te halen en ging achterin 1 op 1 spelen, waarbij de weer sterk spelende Youri Groot Kormelink mee ten aanval trok. Het gevolg was natuurlijk wel dat er achterin ruimte kwam, die Oeken prima wist te benutten en op fraaie wijze de eindstand op 1-3 bracht.

Dat was voor de scheidsrechter ook het tijdstip om de wedstrijd af te sluiten. Volgende week is Grolse Boys vrij, omdat de geplande wedstrijd tegen RDC al vooruit gespeeld is. De volgende wedstrijd is nu de derby uit tegen FC Winterswijk op 12 mei.