'We krijgen het eigenlijk altijd voor elkaar'

'We krijgen het eigenlijk altijd voor elkaar'

19 maart 2018

'We krijgen het eigenlijk altijd voor elkaar'

Door Henri Walterbos

De gevoelstemperatuur buiten is -13, in de geplaatste feesttent is het aangenaam warm met een gevoelstemperatuur die nog een stukje hoger ligt. De sfeer is warm en gemoedelijk, de woorden in de richting van de jubilerende vereniging zowaar nog warmer. Enkel lovende woorden van de diverse sprekers.

Naast hartelijke woorden in de richting van aimabel voorzitter Harry Paf en zijn bestuur is het Henk Plas die namens de KNVB twee leden van Grolse Boys een KNVB-speld opspeldt. Beiden voor hun verdiensten als verenigingsscheidsrechter, bij zowel sv Grol als Grolse Boys, dat het verzoek initieerde. Leo te Koppele hanteert inmiddels 40 jaar de fluit, Radomir Repija 25 jaar. Beide mannen draaien op het moment van huldiging bardienst om de ruim honderd gasten van een drankje en een hapje te voorzien. Nadat beide mannen totaal verrast hun versierselen opgespeld hebben gekregen nemen ze weer gewoon hun plek achter de bar in. Met evenveel plezier worden drankjes uitgeserveerd met een gouden speld op de revers.

'Knappe prestatie'
Wethouder Jos Hoenderboom spreekt van een mooie vereniging die zichzelf goed redt. Namens sv Grol is het voorzitter Hans Scheinck die het woord voert. Nadat de voorzitter van de grote broer zijn oprechte felicitaties en waardering heeft overgebracht aan bestuur en leden is het niet verrassend dat Scheinck het onderwerp 'huwelijk' en verbroken verloving aansnijdt, oftewel een fusie die in het verleden al twee keer strandde, maar vooral ook waardering voor de jubilaris. "Die 70 jaar is best een knappe prestatie als je even naar het verleden in Groenlo kijkt. De Grolse Boys was ooit een protestante enclave in een katholiek bolwerk. De club wist zich staande te houden en kreeg op die manier een eigen identiteit. Die identiteit heeft de club behouden hoewel die nu niet meer op het geloof gebaseerd is. Ook in Groenlo zijn nu vele gemengde partnerschappen van beide geloofsrichtingen, als die geloofsrichtingen overigens nog door de partners herkend worden. Op zulke mooie partnerschappen is één uitzondering, jawel, dat zijn wij samen. Het is ons beide verenigingen niet gelukt een gemengd partnerstel te worden. In de afgelopen 20 jaar moest de verkering twee keer beëindigd worden. Beide besturen waren heftig verliefd maar leden van beide zijden vonden het niet bij elkaar passen. Met andere woorden 'De Papa's en Mama's wilden niet dat wij trouwden'. Daarom sta ik hier wat wankelend en met een licht gestegen lichaamstemperatuur, want ik weet dat die verliefdheid nog steeds bestaat. Dus wat ons betreft, lieve Harry, gaan we het nóg een keer aan onze eigen papa en mama vragen. Ik heb ook al wat dingen georganiseerd voor daarna." Scheinck pakte direct de koe bij de hoorns en schetste direct al een mooi plaatje. "Ronald Wagendorp en Michel Hoffman worden onze getuigen en CDA-wethouder Jos Hoenderboom heeft aangeboden het burgerlijk huwelijk gratis te willen voltrekken. Plaats van handeling wordt dan de Longa-kantine in Lichtenvoorde." Volgens Scheinck zijn er al positieve voortekenen. "Per seizoen wisselen we spelers over en weer uit, de spelers 35+/45+ van ons samen zijn een hechte derde helft groep, jullie eerste elftal heeft bij ons al op het kunstgras getraind, maar voor het zover is, hebben en houden wij respect voor de mensen die zich inzetten voor deze 70-jarige vereniging. Als pure vrijwilligers. Week in, week uit. Op naar de 75 klinkt nu natuurlijk niet zo geloofwaardig meer, maar op naar de 125 spreek ik bij ons ook niet uit. We moeten maar even afwachten wat de nabije toekomst brengt."

Jubileumboek
Hoogtepunt van de receptie is de uitreiking van het jubileumboek door oud-Grollenaar Bert Wagendorp, wiens opa en vader zeer nauw betrokken waren bij Grolse Boys. Hij schreef speciaal voor het jubileumboek een warm voorwoord. De bekende schrijver en columnist krijgt de eer het boek uit te reiken aan Willie Hagens, clubicoon, oud-voorzitter van de club en inmiddels 66 jaar lid. Ook worden Paulus Maessen en Jasper de Kinkelder, de initiators en schrijver/vormgever een exemplaar van het werkelijk schitterende boek uitgereikt. 'De mensen van het Wilgenpark' neemt de lezer aan de hand van ruim 70 persoonlijke verhalen, voorzien van fraaie zwart-wit foto's, mee tot in de haarvaten van de vereniging. Heel puur, van grappig tot ontroerend, en prachtig vormgegeven. Belangstellenden kunnen het boek bestellen op www.grolseboys70jaar.nl. Paul Maessen is zichtbaar trots als hij diverse keren gecomplimenteerd en gefeliciteerd wordt met het boek. "Jasper en ik zeiden net nog tegen elkaar, het mooiste aan het boek is misschien het idee zelf wel. Met het 60-jarig jubileum hebben we de geschiedenis al vastgelegd in een uitgave. Dat moet je niet herhalen. We wilden het ook nu goed doen omdat dit waarschijnlijk wel het laatste jubileum zal zijn van de vereniging."

Jubilarissen geëerd
Tijdens het avondfeest werden tientallen jubilarissen met 25, 40, 50 en 60 'dienstjaren' gehuldigd. "Dat hebben we nooit gedaan. Dit was daar een mooi moment voor", aldus Harry Paf, die in zijn dankwoord terug keek op een aantal hoogtepunten in met name de laatste tien jaar die hij zeer bewust meemaakte als voorzitter. "Boys in Rosso was een typisch Boysfeest. Een clubfeest dat klein begon en steeds groter werd. Bedacht om de gezelligheid te verhogen maar uiteindelijk ook belangrijk om de financiële positie van de vereniging te verbeteren. Zelfredzaamheid noem ik dat. Wij zijn een club die verbinding en samenwerking zoekt, want samen sta je sterker. We zijn om die reden ook blij dat de GHV een thuis heeft gevonden op het Wilgenpark. Ik denk ook met genoegen terug aan het realiseren van de nieuwe lichtmasten rond het hoofdveld. Met behulp van de tennisvereniging, onze trouwe hoofdsponsor Rouwmaat en diverse andere bedrijven en mensen. We krijgen het eigenlijk altijd voor elkaar."

« Terug
© 2024 | CMS & webdesign by Dot72