Lange spelers worden vaker bestraft!

26 januari 2010

Onderzoekers van de Rotterdam School of Management hebben onderzoek gedaan naar overtredingen in het voetbal. Nu blijkt dat scheidsrechters lange spelers eerder en vaker bestraffen dan kleine voetballers.

Besluitvorming
Dr. Niels van Quaquebeke en Dr. Steffen Giessner, wetenschappers aan de Rotterdam School of Management, hebben hun inzichten over besluitvorming in het bedrijfsleven toegepast op het voetbal. Ze keken naar situaties waarin niet direct duidelijk is wie de overtreding maakte.

Zeven jaar
Mensen (scheidsrechters, maar ook fans) verbinden de lengte van spelers aan agressie en dominantie. Hierdoor wordt de langere speler vaker bestraft, zelfs als er geen sprake is van een overtreding. De wetenschappers hebben hun onderzoek gebaseerd op gegevens van zeven jaar Champions League en Bundesliga en de drie laatste WK´s.

Van Quaquebeke licht toe waarom ze voetbal als onderzoeksgebied hebben gekozen.

Deze sport levert vaak ambigue situaties op, waar het moeilijk is te bepalen wie de dader is. Mensen gaan dan op hun instinct af, waarbij lengte wordt gebruikt als extra criterium.

Deze wetenschappelijke inzichten zijn bedoeld om scheidsrechters te helpen betere beslissingen te nemen en zich bewust te worden van mogelijk onbewuste drijfveren.

« Terug
© 2021 | CMS & webdesign by Dot72