Grolse Boys beloont zichzelf weer niet

4 december 2016

Het zit Grolse Boys momenteel niet mee. Vorige week werd gelijkgespeeld, terwijl het team duidelijk aanspraak maakte op de overwinning. Afgelopen zaterdag tegen SC Rijssen had Grolse Boys na een kwartier al met 3-0 voor moeten staan, maar het was nog steeds 0-0. Het werd daarna nog erger want Rijssen ging rusten met een 0-2 voorsprong.

De wedstrijd begon met een minuut stilte voor de slachtoffers van de vliegtuigramp in Colombia. Grolse Boys had speelde in dezelfde opstelling als de vorige week. Trainer Gerard Magendans zag geen aanleiding om de opstelling te wijzigingen. Alleen Menno ten Have stond in de basis, omdat Ronald Wagendorp pas later in de middag beschikbaar was.

Grolse Boys begon voortvarend en drukte Rijssen direct in de verdediging. Zo kwam de bal bij Luc Berentsen terecht, maar die schrok van zijn vrije kans en schoot de bal te zacht en recht in de handen van de keeper. De tweede mogelijkheid voor Luc kwam via de linkerkant. Nick Berentsen speelde Eduardo de Sousa Cavalcante aan, die de bal verlengde naar Maikel Nuchter en zijn voorzet kwam weer bij Luc terecht, die echter net naast tikte.

Weer een paar minuten later kwam er een strakke voorzet van Menno ten Have bij Luc terecht, maar wederom zat het hem niet mee. Hij slaagde er niet in om van dichtbij raak te schieten. Niet veel later kwam Menno vrij voor de keeper, maar in plaats van zelf te schieten, gaf hij een voorzet die te onnauwkeurig was. Een vrije trap van Maikel aan de rand van het strafschopgebied kwam wel bij Luc terecht, maar hij kreeg de bal te veel op het hoofd in plaats van tegen het hoofd, waardoor het een gemakkelijke prooi was voor de keeper.

Een voetbalwet zegt altijd, dat als je zelf de kansen niet benut er een doelpunt valt aan de andere kant. Dat gebeurde dus ook. Een hoge bal van Rijssen liet Youri Groot Kormelink lopen, omdat hij dacht dat Daan Schuurmans er beter voor stond. Van dit misverstand profiteerde een aanvaller van Rijssen door de bal gemakkelijk over keeper Sebastiaan van Beugen heen te tikken.

Een kwartier voor rust kwam een speler van Rijssen in de buurt van het strafschopgebied enigszins vrij te staan en zijn zondagsschot vloog in de rechter bovenhoek. De ruststand van 0-2 was volledig tegen de verhouding in, want alles bij elkaar was Rijssen slechts een twee keer voor het doel van Grolse Boys geweest.

In de tweede helft ging Jorn Groot Zevert in de spits spelen, terwijl Luc een linie terugzakte. Zoals te verwachten nam nu ook de thuisploeg weer het initiatief. Zo ging een voorzet van Eduardo voorlangs en een schot van Nick net over. In de 55e minuut gaf Menno een voorzet die in eerste instantie nog verdedigend kon worden, maar in tweede instantie schoot hij mooi binnen in de verre hoek.

De inmiddels ingebrachte Ronald Wagendorp schoot daarop een vrije trap in de korte hoek, die met moeite door de keeper van Rijssen gekeerd kon worden. Doordat de verdediging van Grolse Boys 1 op 1 ging spelen, en er door de thuisploeg volop op de aanval werd gespeeld, kreeg Rijssen in de tweede helft beduidend meer kansen dan in de eerste helft.

In de 65e minuut rondde Ronald Wagendorp een actie af met een keihard schot, maar ook daar had de uitstekende keeper van Rijssen een antwoord op. De aanvallen van Grolse Boys misten dikwijls nauwkeurigheid, waardoor de verdediging van SC Rijssen het relatief te gemakkelijk kreeg. In de laatste tien minuten kwam Ramon Janssen de moe gestreden Nick vervangen en ging ook Youri Groot Kormelink in de spits voetballen.

Schoten van Ronald, Youri, Menno en Eduardo misten kracht of nauwkeurigheid, maar een paar minuten voor tijd kwam een hoge voorzet van Luc bij Ronald terecht, die deze mooi binnen tikte. Een eindstand van 2-2 was voor Grolse Boys misschien te verteren geweest, maar men ging toch vol voor de winst. In de laatste minuut werd een bal door de verdediging van Grolse Boys te laconiek verwerkt, waardoor Rijssen er toch nog 2-3 van kon maken.

Grolse Boys gaf niet op, maar de gelijkmaker viel niet meer. De ploeg en de begeleiding waren duidelijk aangeslagen door de onverdiende nederlaag, maar de verklaring is wellicht toch te vinden in het eigen spel. De kansen beter benutten en meer nauwkeurigheid in de eindpasses moet het tij kunnen keren. De volgende week staat de derby tegen FC Winterswijk op het programma. Een mooie gelegenheid om de eerste helft van de competitie met drie punten af te sluiten.