Scheidsrechter beslissend in enerverend duel

15 november 2010

Afgelopen zaterdag stond de moeilijke uitwedstrijd tegen Blauw Wit ’66 uit Holten op het programma. Blauw Wit is geen onbekende tegenstander. De afgelopen jaren kwamen we elkaar al regelmatig tegen in de 4e klasse. Blauw Wit is al eens gepromoveerd uit de vierde klasse en werd vorig seizoen ingedeeld in een andere 4e klasse dan waarin Grolse Boys actief was. Voorheen deed Blauw Wit regelmatig mee om het kampioenschap. Grolse Boys kon dus de borst nat maken.

In het begin van de wedstrijd golfde het spel op en neer. Een aantal snelle aanvallen van Grolse Boys leverde een aantal kleine kansjes op, maar echt groot gevaar werd er niet gesticht. Het werd wel snel duidelijk dat Blauw Wit meer druk naar voren ging zetten wat betekende dat Grolse Boys verdedigend gezien alle zeilen moest bij zetten; zeker door een aantal afwezigen in de defensie.

Na 35 minuten bezweek de defensie van Grolse Boys onder de aanhoudende druk. Een afvallende vrije trap werd door een middenvelder van Blauw Wit opgepikt en die leverde een prima voorzet af. De instormende aanvoerder kopte onberispelijk in.

Na de 1-0 ging Grolse Boys beter voetballen en nam het initiatief over van Blauw Wit. Het blijkt dit seizoen vaak nodig om eerst een tegengoal te incasseren, voordat Grolse Boys begint te voetballen.

De scheidsrechter blijkt echter steeds zwakker te fluiten en is veel te nadrukkelijk aanwezig. Doordat hij het spel niet strak leidt, en opvallend vaak Blauw Wit het voordeel gunt bij dubieuze beslissingen, begint Grolse Boys steeds vaker richting de scheidsrechter te reageren.

Dit levert Grolse Boys een drietal gele kaarten op. Een daarvan werd veroorzaakt door zeer onsportief gedrag van een Blauw Wit speler die opzettelijk de bal tegen een weglopende Johan Houben aanschiet. De scheidsrechter trok direct geel. Dit tot groot ongenoegen van Grolse Boys.

Uiteindelijk levert de druk aan het einde van de eerste helft de terechte aansluitingstreffer op. Een van richting veranderd schot valt over de keeper van Blauw Wit. De kleedkamer wordt opgezocht met een gelijke stand.

De tweede helft laat een geheel ander gezicht zien. Achteraf gezien was het helemaal geen onsportieve wedstrijd, maar een aantal beslissingen van de scheidsrechter en de onvoorwaardelijke steun aan de grensrechter van Blauw Wit laat de wedstrijd volledig uit de hand lopen.

Nadat Blauw Wit veel agressiever uit de kleedkamer komt, en terecht na een aantal goede scoringsmogelijkheden opnieuw raak kopt, staat de 2-1 op het scorebord. Wederom gaat Grolse Boys op zoek naar de aansluitingstreffer en door een snelle aanval over de zijkanten lijkt Grolse Boys deze ook te scoren.

De grensrechter van Blauw Wit, die zelf nooit heeft kunnen constateren of de bal wel of niet de achterlijn heeft gepasseerd, blijkt na het vallen van het doelpunt toch ineens te vlaggen. Dit tot groot ongenoegen van een speler van de Grolse Boys, en over en weer wordt er wat geroepen. De grensrechter voelde zich hierdoor beledigd en gaf bij de scheidsrechter aan dat hij werd uitgescholden. Hierop gaf de scheidsrechter uit Zwolle (OV) direct een rode kaart.

Een vreemde gewaarwording: een (partijdige) grensrechter die het nodig vindt om melding te doen bij de scheidsrechter die daarop gelijk rood trekt. Ook de scheidsrechter heeft zelf niets kunnen constateren. Dit leidde tot een opstootje rondom de grensrechter van Blauw Wit. De scheidsrechter legde het spel stil voor 10 minuten om de rust te herstellen.

Met 10 tegen 11 wist Grolse Boys vervolgens dat het moeilijk ging worden. Zeker als je uitspeelt, en de scheidsrechter er alles aan lijkt te doen om tegen je te fluiten. Blauw Wit gaat vol in de aanval wat leidde tot diverse goede scoringskansen. Toch wist de uitstekend keepende Barry Janssen Blauw Wit lang te weerhouden van een doelpunt. Totdat een aanvaller van Blauw Wit vanaf de zestien met een boogbal het net weet te vinden; 3-1.

Grolse Boys ging niet bij de pakken neerzitten en met snelle uitgevoerde counters wisten ze het Blauw Wit keer op keer zeer moeilijk te maken. Dit leidde uiteindelijk tot de 3-2 die kwam van de schoen van de sterk spelende Johan Houben. Hij was zelfs op weg naar de 3-3, maar werd onderuit gehaald door de laatste man van Blauw Wit. Dit was een zuivere rode kaart en zou het evenwicht op het veld herstellen. De scheidsrechter besliste anders en gaf slechts een gele kaart.

Dit was voor Grolse Boys wederom een tegenslag die het niet meer te bovenkwam. Kort daarna maakte Blauw Wit de 4-2 en werd er vervolgens voortijdig afgefloten door de scheidsrechter. Een speler van de Grolse Boys liet zich gaan nadat de zoveelste Blauw Wit speler vroeg om een kaart. Dit leidde wederom tot een opstootje waarop de scheidsrechter voor de tweede keer rood trok en de wedstrijd direct beëindigde.

Grolse Boys verliest niet alleen drie kostbare punten en de aansluiting met de subtop in de competitie. Het verliest ook twee spelers door een rode kaart wat met het grote aantal blessures niet goed uitkomt. Het gevoel dat overheerste was ongeloof over een scheidsrechter die uitblonk in beslissingen in het voordeel van Blauw Wit, inclusief het onvoorwaardelijk steunen van de grensrechter van Blauw Wit.

Volgende week zaterdag treft Grolse Boys op het Wilgenpark Zuid Eschmarke uit Enschede. Een goed moment om de nederlaag van vandaag weer goed te maken. 

Blauw Wit ’66 – Grolse Boys
Eindstand: 4 – 2

Opstelling Grolse Boys
Keeper : Barry Janssen
Achter : Bram Corts, Richard Lorist (Chalid Chaboune), Ramon Smit,
Midden: Bart Beerten, Kenan Kurt (Vincent te Brake), Maikel Nuchter (Zouhair Chaboune), Dalibor Repija
Voor : Johan Houben, Arben Rama

Doelpunten: Johan Houben 2x.

« Terug
© 2021 | CMS & webdesign by Dot72